Pages

Tuesday, August 17, 2010

Human Race


In ultimile 2 saptamani am urmarit 2 seriale foarte interesante si foarte bine concepute ca idee la ce poate face dorinta rasei umane de tehnologie si de a crea roboti pentru a le face treburile "murdare" facandu-i sclavii lor. Aceste 2 seriale se numesc Caprica si Battlestar Galactica. In primul serial toate evenimentele se intampla intr-o parte indepartata a galaxiei noastre ,o civilizaţie vieţi omeneşti pe un grup de planete cunoscute sub numele de " Doisprezece Colonii ", ele fiind numite dupa zociacul astral(Aquarion,Aerilon,Canceron,Caprica,Gemenon,Leonis,Balanta,Picon,
Sagittaron,Scorpia,Tauron,Virgon) toate aceste denumiri mostenindu-le de la stramosilor sub numele de "Kobol".Conflictul care va general ulterior primul razboi cylon este initial de natura religioasa: un grup de monoteisti vrea sa iasa in evidenta si pentru a fi bagati in seama detoneaza o bomba intr-un metrou supra-aglomerat, omorand, printre altii, copii celor doua familii care de acum vor fi in centrul serialului: Adama si Graystone. Zoe, fata geniului computeristic Graystone, la randul sau un geniu, reuseste sa construiasca un avatar intr-o lume virtuala, avatar care era practic dublul sau. Tatal ei, obtine mai mult sau mai putin frumos specificatiile acestui avatar, in folosul propriu in principal, dar si pentru a reconstrui fata lui Adama (acesta mai are un baiat, viitorul amiral al BSG).
Scena intalnirii dintre Adama si avatarul fetei sale este parca rupta dintr-o tragedie antica: avatarul, ca si sufletele grecilor pre-crestini nu recunosc ceea ce sunt, si sunt foarte speriate pana la teroare.
Asadar, intregul ciclul de razboaie si crime incepe cu vechiul vis al omenirii, acela de viata-dupa-viata.
Argumentatia facuta pentru modul de a construi un avatar care sa fie mai mult decat un avatar este realista si se bazeaza pe principiile AI(inteligentei artificiale). Precum am zis mai sus tatal fetei Daniel Graystone descarca avatarul lui Zoe cu toate amintirile si trairile ei intr-un robot din schelet metalic si acest proces de transfer a datelor are loc cu succes si astfel apare si primul Cylon creat de om, menit sa evolueze si sa se revolte asupra creatorilor lor pentru aducerea lor la sclavie. Aceasta revolta a Cylonilor duce la exterminarea rasei umane unde vom vedea in serialul Battlestar Galactica. Istoria acestui serial spune ca oamenii au incheiat un armistitiu cu Cylonii si iau lasat sa-si gaseasca calea , dar bineinteles cum omul nu-si poate potoli curiozitatea incalca acest armistitiu trimitant un avion de lupta "viper" care trece de linia pactului facut totul timp de 40 de ani in care nu se mai auzisera nimic din ei. Intre timp aceasta noua rasa numita Cylon ajung sa descopere imortalitatea si de a-si crea propii lor cyloni care sa arate ca oamenii, creand 12 modele diferite de cyloni. Modelul six sau denumita "Caprica" deoarece ea a fost cea care a facut rost de codurile securitatii secudandu-l pe  Gaius Baltar si dand startul exterminarii rasei umane, reusind sa omoare miliarde de oameni din care au reusit sa scape 50.000 si sa se refugieze pe nava Galactica. Din cei care s-au refugiat pe flota Galactica 5 dintre modele Cylon au fost trimise pe nava dar ele nefiind activate ca cyloni, ci doar cu instince de oameni.Laura Rosling impreuna cu  amiralul Adama incearca a descoperi Terra un nou inceput pentru omenire cu ajutorul scripturilor celor de pe Picon. Acest razboi intre Oameni si Cyloni dureaza 4 ani pana cand un Cylon sub numele de 8 sau "Sharon" si un om acesta fiind militar (Helo)pe nava Galactica se indragostesc si dau nastere unui fetitze jumate om jumate Cylon sub numele de Hera.  Dupa nasterea fetitzei, Dianna comandantul cylonilor realizeaza ca tot acest razboi dintre oameni si cyloni e gresit , iar salvarea celor 2 rase sta in mainile Herei, ceea ce face sa ajunga la un armistitiu din nou si sa se stabileasca impreuna pe Terra.
Incerc sa nu povestesc prea mult ce se intampla in timpul celor 4 ani de razboi pana la inchierea armistitiului dintre cele 2 rase pentru ca nu ar mai avea nici un farmec sa fie vizionatat. Ceea ce stiu ca ma pus pe ganduri cat m-am uitat la aceste 2 seriale si la evenimentele ce au avut loc,  oare noi vom sti sa ne limitam in folosirea tehnologiei doar pentru a ne satisface curiozitatea la ce am putea crea?Cu alte cuvinte, vad asa ceva posibil si de fapt primii pasi sunt deja facuti: stocarea masiva de date personale de Google si fel de fel firme, care permit crearea unui profil individual, reconstructia prin GPS a traiectoriilor zilnice ale fiecarui individ, deci prima aproximatie a istoriei acestuia, camerele de luat vederi care il filmeaza din toate unghiurile, fisele medicale, profilul ADN – inca scump, e adevarat. Cele care nu sunt inca posibile inca, ca de exemplu scanurile sinaptice, sunt o problema de tehnologie si de timp pana a o putea pune in aplicare. Pe langa asta deja avem primul robot humanoid construit pe IA(inteligenta artificiala) care poate executa aceleasi comenzi ca ale unui om doar ca nu are capacitatea de gandire ceea ce cred ca omul nu va intarzia sa experimenteze si acest lucru.

Oare vom fi eliminati de pe Terra de viitoarele noastre proprii creatii?